"برنامه راهبردی" مرکزتحقیقات ویروس‌شناسی بالینی

  • تاریخ انتشار : 1400/02/06 - 13:11
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 116
  • زمان مطالعه : 19 دقیقه

دانشگاه علوم پزشکی تهران

"برنامه راهبردی" مرکزتحقیقات ویروس‌شناسی بالینی

 

دانشگاه علوم پزشکی تهران

 

"برنامه راهبردی"

مرکزتحقیقات ویروس‌شناسی بالینی

) Research Centre For Clinical Virology(

 

(Affiliated to Tehran University of Medical Sciences)

 

 

               دیماه 1398

 

 

 

 

بسمه تعالی

  

در بدو شروع هزاره سوم، نسل آدمی با پدیده حیرت انگیزی مواجه گردید: "ویروس ها" . علیرغم پیشرفت شگرف بشر در عرصه های مختلف، بیماری هایی چون ایدز، آنفولانزا و انواع هپاتیت های ویروسی جان بسیاری را گرفته و هزینه های بسیار بالای اقتصادی را بر کشورهای مختلف تحمیل نموده است. با توجه به بروز پیشرفتهای شگرف در علم ویروس شناسی و ارتباط تنگاتنگ آن با علومی چون ژنتیک و اپیدمیولوژی ، و پس از جلسات فراوان بین اعضاء هیئت علمی ، پیشنهاد تاًسیس و راه اندازی مرکزی اختصاصی جهت انجام تحقیقات ویروسی ارائه  و  امید می رود هرچه زودتر به اهدافی که ذیلاً به استحضار می رسد نائل گردیم.

1- تاسیس یک بانک اطلاعاتی:

در ابتدا در خصوص ضرورت ایجاد یک بانک اطلاعاتی برای ویروسهای شایع پاتوژن ایرانی مطالبی را که حاصل تجارب و تلاش همکاران در سالیان متمادی بوده است را به استحضار می رسانیم.

هم اینک ما در معرض ریشه کنی ویروسهای پولیو وحشی در ایران هستیم در حالیکه هنوز ویروسهای وحشی در برخی از کشورهای همجوار ما  در حال گردش می باشند. تعیین ژنوتیپ ویروسهای پولیوی وحشی احتمالی وارداتی (Imported) در آینده نزدیک ، تعیین ارتباط آنها با ویروسهای رفرانس وحشی لازم می باشد تا برنامه ریزی جهت پیشگیری از گردش اینگونه ویروسها به کشور انجام گیرد. این نکته قابل ذکر است که در برخی کشورهای عضو حوزه مدیترانه شرقی EMRO  (سودان و یمن) چند سال پس از حذف  کامل ویروسهای بومی ، اپیدمیهای شدید در اثر ورود ویروس پولیو  از برخی کشورهای دیگر صورت گرفته است.

بعد از برنامه موفقیت آمیز واکسیناسیون سرخک و سرخجه در سال 1382،  و نزدیک شدن به ریشه کنی،  درمرحله ای قرار داریم که باید از عدم ورود ( Importation)  ویروس از دیگر نقاط خارج از کشور به داخل اطمینان یابیم . برخی کشورهای همجوار چنین برنامه همگانی را تاکنون انجام نداده اند لذا احتمال سرایت به داخل و ایجاد وضعیتی مشابه ویروس پولیو که در بالا به آن اشاره گردید بسیار است. لذا جهت افتراق نوع ویروس در اپیدمیهای احتمالی اتخاذ روشهائی برای این تفکیک لازم است. در مورد انفلوانزا ، بدلیل تغییر شدید ماده ژنتیکی احتمال پاندمی ( جهانگیری ) بصورت یک تهدید همیشه متصور است. نهایتا، پس از گسترش ویروس HIV در غرب (و البته مهار نسبی آن به دلیل سطح آموزش بالای جامعه در رابطه با پیشگیری از گسترش آن), جنوب شرقی آسیا و افریقا, درآینده‌ای  نه چندان دور شاهد شیوع آن در منطقة خاورمیانه خواهیم بود.  بدین دلیل لزوم ردیابی ویروسهای جدید و گردش آنها در ایران و گزارش آنها به WHO  احساس می گردد.

 

 

حدوداً مدت یک دهه است که اصطلاحی به نام Nucleic Acid Amplification Technology (NAT)  پا به عـرصه علمی در جهان گذاشته است. این تکــنولوژی بر پایه  استخـراج  DNA   (و نیز RNA) از ماده ژنتیکی و تکثیر آن ابتدا توسط PCR و پس از تخلیص (Purification) ، توسط سیستم Automated/Manual Sequencer  و متعاقباً تجزیه و تحلیل داده ها براساس نرم افزارهای موجود می باشد.  سپس اطلاعات الکترونیک توسط   Phylogenetic Tree/Network   مرتب و رده بندی شده که از جنبــه  Molecular Epidemiology جهت اهداف زیر می توان از آن اطلاعات استفاده نمود:

  1. یافتن   Ancestor (Origin)  نمونه هایی که مورد مطالعه قرار می گیرند.
  2. یافتن علت انتشار بیماری Causation Transmission (Index Patients) .
  3. یافتن Source of Transmission  در موارد اپیدمیک.

از فوائد ایجاد چنین بانک اطلاعاتی می توان موارد زیر را برشمرد :

  1. تعیین ژنوتیپ و Subtype ویروسهای مورد مطالعه : اخیراً ارتباط تنگاتنگی بین نوع ژنوتیپ و یا  Subtype ژنوم ویروس و علائم و عوارض کلینیکی ، پاسخ به درمان ، پیش آگهی بیمار و ریسک ابتلا به عوارض خطیر ( چون سرطانهای بدخیم ....... ) معلوم گردیده است. ژنوتیپ ویروسهادر انواع مختلف ، بعضاً آرایش ژنتیکی مخصوص به خود را می گیرد که منحصر به آن نژاد می باشد.
  2.  ایجاد Reference Consensus Sequence :  در مواقع اپیدمیک ، احتمال تغییر آرایش ژنتیـکی ویروس فراوان است (مانند اپیدمی اخیر آنفولانزای مرغی و احتمال ابتلای انسان به آن در صورت تغییر ژنتیکی). با در دست داشتـن ایــن بانک اطلاعاتی سریعــاً می توان توالــی reference  ایرانیان را شناسایی و در مواقع لزوم از آن استفاده نمود ( این مورد در مواقع اپیدمی Influenza که بعضاً سریعاًGenetic Drift    انجام می دهد صادق است ) .
  3. اخیراً در زمینه طراحی واکسن ثابت گشته که در برخی بیماریهای ویروسی ، نوع واکسن بسته به قرار گرفتن Epitope  مختلف ، پاسخ متفاوت ایجاد خواهد کرد. آرایش این اپی توپها بعضاً در نژادهای مختلف متفاوت است. با دردست داشتن اطلاعات ژنتیکی ویروسی و بدنبال آن توالی اپی توپها ، می توان طراحی واکسن های مختلف را در نژاد ایرانی بطور خالص تر و مؤثرتر اجرا نمود.

بحث استفاده های عملی از این بانک اطلاعاتی از حوصله این نامه خارج است لذا، با چشم پوشی از اطاله کلام ، توجه آن مقام محترم را به نکته ذیل جلب می نماییم که با توجه به موقعیت سوق الجیشی ایران و رفت و آمد و مهاجرت اقوام مختلف ، در آینده ای نه چندان دور نیاز مبرم به چنین بانک اطلاعاتی احساس  خواهد شد و ایجاد چنین سیستمی در کوتاه مدت امری محال است.

 

 

امروزه مسلم شده است که عامل تعدادی از سرطانها ویروس‌ها هستند. از سویی خطر استفاده از توان بالقوه  ویروس‌ها  در جنگ‌های بیولوژیک  از جمله بیوتروریسم همواره کشورها را تهدید می‌نماید که با پیش‌بینی‌های لازم می‌توان در راستای پیشگیری و کنترل آن گامهای موثری برداشت. مقرر است مبنای این بانک اطلاعاتی در 3 فاز به شرح ذیل صورت گیرد:

 

  1. -   الف تهیه بانک اطلاعاتی ویروسهای در گردش در ایران. جمع آوری اطلاعات در سرتاسرکشور با استفاده از مقالات لاتین، مقالات فارسی، سایت ها، مصاحبه ها و غیره و درج آنها در جدول زیر به منظور دستیابی به:
  1. ویروسهایی که  در کشور تحقیقات زیادی بر روی آنها انجام شده است (فقط جمع بندی متانالیزها و مقالات مروری معتبر)
  2. ویروسهایی که در کشور تحقیقات مختصری بر روی آنها انجام شده است (انجام Review of Literatures مفصل و جامع)
  3. ویروسهایی که در کشور فاقد تحقیقات بوده و یا قابل استناد نیستند.

 

جدول 1: جدول خلاصه مقالات ایرانی منتشره در زمینه ویروسهای در گردش در ایران.

Notes

Molecular

Epidemiology

Seroepidemiology

Type of specimen

Location

No

Samples

Author/ Year

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-ب: تهیه بانک اطلاعاتی متخصصین و دانشمندان ایرانی خارج از کشور فعال در ویروس شناسی

دانشمندان ایرانی زیادی در خارج از کشور در حال تحقیق و بررسی در زمینه ویروس میباشند. بسیاری از آنها توانایی انجام تحقیقات مشترک، پذیرش دانشجویان و محققین ایرانی در مراکز خود، شرکت در همایشهای داخل (با حداقل هزینه برای مراکز داخلی) را دارا میباشند. خصوصا با اعمال تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان و محدودیت شدید در تعاملات و همکاریهای بین المللی، اکنون زمان مناسبی برای استفاده از توان این افراد جهت پیشبرد اهداف پژوهشی و آموزشی در کشورمان میباشد. جدول شماره 2  شمای اولیه ای از آنچه برای شروع این روند لازم است را نشان میدهد.

 

نام ونام خانوادگی

کشور محل اقامت

موقعیت شغلی

حوزه تحقیقات

حوزه انتشارات

تعداد مقالات

H-index

 

 

 

 

 

 

 

جدول 2: لیست محققین و دانشمندان ایرانی مقیم خارج از کشور که در زمینه ویروسها و بیماریهای ویروسی فعالیت مینمایند.

1-ج: تهیه بانک اطلاعاتی از مراکز تحقیقات مرتبط کشور

از تعداد حدود 900 مرکز تحقیقاتی کشور که زیر مجموعه دانشگاه ها و سازمانهای مختلف میباشند، حدود 70 مرکز بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم ارتباط موضوعی با ماموریتهای مرکز تحقیقات ویروس شناسی بالینی را دارند. لذا برای تسهیل ایجاد ارتباط، آنها را به شرح ذیل نقسیم بندی نموده، سپس با آنها در خصوص درخواست همکاری مکاتبه برقرار خواهد گردید. جدول شماره 3 به فراخور هرکدام از طبقه بندی ذیل تهیه و جهت استفاده تکمیل خواهد گردید.

 

 

 

  1. مراکز تحقیقاتی ویروس شناسی کشور (اولویت اول): تعداد این مراکز بسیار اندک میباشند.
  2. مراکز تحقیقات بیماریهای عفونی کشور (اولویت دوم): با توجه به سابقه همکاریهای مشترک با تعدادی از این مراکز، ارتباطی صمیمی با اکثریت انها برقرار است.
  3. مراکز تحقیقاتی میکروبیولوژی با فعالیت و یا تمایل به ورود به عرصه ویروس شناسی(اولویت سوم)
  4. سایر مراکزی که با ویروس شناسی بطور مستقیم مرتبط نبوده، لیکن بالقوه مرتبطند (مراکز تحقیقات سرطان، دیابت، ، بیوتکنولوژی، MS) (اولویت چهارم)

 

جدول 3: جزییات مشخصات  مراکز تحقیقاتی  مرتبط با ویروس و بیماریهای ویروسی در کشور.

©: کیفیت ارتباط: ****: (i); ***: (ii); **: (iii);* (iv).

تعداد مقالات

رتبه بندی اعلام شده

حوزه تحقیقات ویروسی

ارتباط با بیماریهای ویروسی©

معاون پژوهشی مرکز

رئیس مرکز

سال تاسیس

دانشگاه

نام مرکز تحقیقاتی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-د: تهیه بانک اطلاعاتی از مراکز تحقیقات خارج از کشور

با توجه به فعالیتهای شایان تقدیر معاونت امور بین الملل دانشگاه در زمینه گسترش همکاری با دیگر مراکز بین المللی، در نظر است بخشی در این مرکز تاسیس و فعالیت خود را در امور بین الملل در هماهنگی با حوزه معاونتهای پژوهشی و بین الملل دانشگاه متمرکز نماید.لیست پایین شامل مراکزیست که یا با آنها تماسهای حضوری اولیه برقرار گردیده و یا از طریق ایمیل و یا تلفن مستقیم با مدیر آن مرکز، همکاری آنها جلب گردیده است. در ضمن بدلیل اینکه رییس مرکز تحقیقات ویروس شناسی بالینی خود نماینده European Society for Clinical Microbiology And Infectious Diseases (ESCMID)

"انجمن عفونی و میکروبیولوژی اروپا" در ایران میباشد، این خود سبب تسهیل همکاریهای تحقیقاتی و آموزشی در آینده نزدیک خواهد گردید. این مراکز همکار با "مرکز تحقیقات ویروس شناسی" عبارتند از:

  1. Leiden University Medical Center,  University of Leiden, The Netherlands
  2. Department of Microbiology, National Institute for Infectious Diseases (INMI),
  3. Rome, Italy
  4. Cancer Theme, Kingston University of London, UK
  5. ESCMID Study Group for Host and Microbiota Interaction, Basel, Switzerland
  6. ESCMID Study Group for Antimicrobial Stewardship
  7. Departamento de Microbiologia, Universidad de Cordoba, Cordoba, Spain
  8. Department of Immunology Strasbourg School of Medicine and University Teaching Hospital, Strasbourg, France
  9. ICMR-AIIMS Genomics Center, Indian Council of Medical Research, New Delhi, India

 

 

 

 

2- فعالیت‌های تحقیقاتی ـ تشخیصی :

انجام تحقیقات بنیادین  و کاربردی در زمینه های اپیدمیولوژی، پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری های وابسته با تمرکز بر شیوه های نوین و با استفاده از آخرین دستاوردهای علمی. همچنین تعیین نیاز های نظام سلامت و تعیین حیطه های تحقیقاتی در سطح کشور در حال حاضر یکی از محورهای اصلی پژوهش، انجام تحقیقات "جامعه محور" می باشد، که بر اساس آن، معضلات اجتماع است که موضوعات و اولویت های تحقیقات را مشخص مینماید. بنابراین پژوهشهای جهت دارو اولویت بندی شده از طرف چنین تشکیلاتی به حل مشکلات سلامت جامعه در میان مدت و کوتاه مدت  کمک خواهد کرد. از سوی دیگر با عنایت به عدم وجود سرویس تشخیصی ویروس شناسی در دانشگاه علوم پزشکی تهران، این مرکز قادر به ارائه این گونه خدمات برای بخشهای مورد نیاز میباشد. در این راستا لازم است معاونت های درمان و پژوهشی دانشگاه با هماهنگی بخشهای تقاضامند با مرکز در تماس بوده و برای ارائه این سرویسها برای بیمارستانها تبادل نظر نموده و آن را به مرحله انجام برسانند.

از نظر تحقیقاتی نیز میتوان به برنامه هایی چون: تعیین معیارهای پژوهش برترو اجرای سیاستهای تشویقی برای محققین، پژوهش در زمینه‌های Molecular Epidemiology ، بررسی زمینه‌های بروز عفونت‌های ویروسی به صورت همه‌گیر و تک‌گیر ، تسریع در شناسایی و کنترل اپیدمی‌‌ها‌ی ویروسی ، و بررسی‌‌ بیماری‌های ویروسی بومی‌ کشور اشاره نمود.

3- فعالیت‌های آموزشی :

هماهنگی یرای آموزش ویروس‌شناسی به دانشجویان در مقاطع مختلف از جمله کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی  ( Ph.D)    ، برگزاری کلاسها و کارگاه های مرتبط برای عموم و متخصصین مرتبط که درک درستی از ویروس در جامعه پزشکی بطور اخص و مردم بطور اعم به وجود آید. ارائه خدمات مشاوره ای و کارگاهی مبتنی بر پژوهش برای انتقال صحیح دانش مربوط به دانشجویان و کادر پزشکی. در این راستا برای شروع، با اساتید بیمارستان یاس هماهنگیهای لازم به عمل آمده تا در راستای افزایش توانمندی رزیدنتهای زنان، کلاسهای فشرده ای برای آموزش "ویروس پاپیلوما" در نظر گرفته شده که سعی بر آن است تا پس از کسب موفقیت، بصورت یک کوریکولوم آموزشی تهیه و درصورت تایید توسط معاونت پژوهشی دانشگاه در دسترس حوزه معاونت آموزشی برای تصمیم گیریهای بعدی و در صورت صلاحدید تعمیم این برنامه آموزشی برای دیگر بیمارستانها گردد. بحث مربوط به کوریکولوم "پزشک پژوهشگر" نیز در دستور کار این مرکز قرار گرفته است.

4- خدمات مشاوره‌ای :

ارایه‌ی خدمات مشاوره‌ای و تخصصی در سطوح مختلف به وزارت متبوع ، دانشگاه‌ها ، مراکز انتقال خون ، مراکز تحقیقاتی و غیره .ارائه مشاوره به مسئولین سلامت استانها بویژه کلان شهرها که توریستی و زیارتی بوده و باید از نظر انتقال و شیوع بیماریهای ویروسی از ناحیه توریستها مورد توجه و راهنمایی قرار گیرند. ایجاد مرکز مشاوره  مناسب برای افراد بیمار، بررسی روشهای کاستن از عوارض و جلوگیری از ناتوانی های جسمی پیشرونده و ارائه مشاوره به بیماران و خانواده های آنان در زمینه مدیریت و پیشگیری بیماری های وابسته با استفاده از تحقیقات مبتنی بر شواهد.

5- اطلاع‌رسانی :

اطلاع رسانی به مراکز فوق‌الذکر در کنار ارتقاء سطح آموزش همگانی با به کار‌گیری رسانه‌های جمعی و اتصال به شبکه‌های جهانی همچون  WHO و GeneBank . اطلاع رسانی و تبلیغات صحیح برای جامعه با ایجاد یک واحد اطلاع رسانی عمومی و یک واحد اطلاع رسانی تخصصی برای متخصصین رشته ویروس شناسی که بتواند اطلاعات خود را به اشتراک بگذارد.

بخش های مختلف  مرکز تحقیقات

راهبرد اصلی مرکز علاوه بر پرداختن به امور مهم آموزشی و پژوهشی در حوزۀ بیماریهای ویروسی، اهمیت به امورات اجتماع و یا Socialization نیز می باشد. بسیاری از تحقیقات صورت گرفته و یا در حال انجام در مراکز دانشگاهی کشور، جامعه محور نبوده و عمدتاً «مقاله محور» می باشد. به نظر میرسد که در حوزۀ تحقیقات ویروس شناسی و بیماری های ویروسی کشور، جوامع تحقیقاتی کشور اگر نگوییم «بی اعتنا» حداقل «کم لطف» بوده اند. لذا پس از بحث و تبادل نظر در پی آن برآمدیم تا 4 بخش مختلف در مرکز راه اندازی گردد تا از این حیث بتوانیم علاوه بر تولید علم در سطح ملی و بین المللی، خدماتی را نیز به اقشار مورد هدف عفونتها و بیماری های ویروسی بنماییم.

1.بخش ویروسی پاپیلوما

با عنایت به عدم وجود پروتکل داروئی برای این ویروس در جهان و محدودیت امکان واکسیناسیون علیه این ویروس در کشورمان از سوئی، و از سوی دیگر افزایش رفتارهای پرخطر در بین اقشار جامعه و خصوصاً جوانان، تصمیم به راه اندازی این بخش در مرکز اتخاذ گردید. برای آیندۀ این بخش تصمیمات مهم پژوهشی اتخاذ گردید. ابتدا لازم است به نقاط ضعف تحقیقات جاری در کشور در این خصوص اشاره گردد. در حال حاضر علیرغم حجم نسبتاً قابل قبول پژوهش در این حوزه، باید اعتراف نمود که به دلیل جدایی بدنه های تشخیص علوم بالینی از علوم آزمایشگاهی در کشور، پژوهش در این حوزه نیز دچار یک نوع واگرائی گردیده. یعنی اگر چه اطلاعات بسیاری در مورد ژنوتیپ های شایع این ویروس در سطوح مختلف جامعه گزارش گردیده، لیکن در اکثریت قریب به اتفاق موارد، این تحقیقات بررسی لام ها و نمونه های ذخیره شده در آزمایشگاه ها بدون بررسی ارتباط بالینی با بیماران می باشد. یعنی باستثناء تعدادی انگشت شمار از پژوهش ها آنهم با حجم نمونۀ نه چندان کافی، در بقیه موارد، تحقیقات صرفاً از نوع علوم پایه بوده است.

لذا تحقیقات لازم در خصوص Evolution و یا تکامل ویروس از جنبۀ سرطانزائی از ابتدا (شروع عفونت) تا انتها (ایجاد سرطان) بررسی نگردیده است. همچنین فاکتورهای میزبان مانند HLA، موتاسیون های سوماتیک و پدیدۀ  

 

متیلاسیون و از سوی دیگر فاکتورهای ویروسی شامل بررسی تکثر گونۀ ویروس های در گردش (Quasispelies) و مولکولار اپیدمیولوژی مفصل در این خصوص صورت نپذیرفته است.  امید است با راه اندازی این بخش بتوان تا حدودی این شکاف ها را پر نموده و با هدف گیری چند پروژۀ ملی بتوان تا 5 سال آینده از زمان نگارش این متن تا حدی به اطلاعات لازم و کافی که قابل تعمیم به جامعه باشد نائل گشت.

2.دپارتمان آسیب شناسی بیماری های ویروسی

به دلیل قبح (stigma) موجود در جامعه نسبت به برخی بیماری های ویروسی از جمله ایدز و پاپیلوما، اتفاقات ناخوش آیندی در سطح جامعه در حال وقوع است. موج جهانی و پاندمیک ایدز اگرچه از سال 2012 شروع به کاهش نمود و موارد بیماری جدید و مرگ و میر شیب های کاهشی را نشان می دهند، لیکن در خاورمیانه و منطقۀ مدیترانه شرقی عفونت HIV-1 و بیماری ایدز رو به گسترش است.  طبق گزارش UNIAIDS در سال 2019، میزان مرگ و میر 5% در این حوزه در جمعیت عمومی افزایش یافته. در ایران عفونت جدید به میزان 10% شروع به افزایش یافته است. در این حوزه ها (و در بسیاری از کشورهای جهان و خصوصا حوزه EMRO) موج جدید HIV و ایدز در جمعیت های آسیب پذیر به طور فزاینده ای در حال گسترش است. این اقشار شامل: زنان و مردان تن فروش، همجنس بازان، معتادان تزریقی و ترانس جندرها می باشند.

آمار شیوع این عفونتها در مطالعات پراکنده و عمدتاً غیرقابل انتشار نیز موجب نگرانی است با هماهنگی های به عمل آمده و با برخی نهادهای مردم نهاد که این اقشار را از نظر آسیب های اجتماعی پوششی داده اند، در نظر داریم تا با راه اندازی این بخش بتوان به این اقشار آسیب پذیر که جمعیت اکثریت آنها از جوانان می باشند مشاورۀ بیماری های ویروسی از جنبه: فاکتورهای خطر بیماریزائی، راه های پیشگیری و دیگر جنبه های بهداشت عمومی را ارائه نمود.

یکی دیگر از راهبردهای این بخش، ارائه مشاور به خانواده ها می باشد. انجمن های متعدد دخیل در حوزۀ زنان و زایمان در کشورمان همگی متفق القول در بین زوجین (یک فرد منفی و دیگری مثبت، و یا تفاوت در امداد ژنوتیپ ویروس در بین زن و شوهر)، اختلافات شدید منجر به طلاق رو به افزایش است. علت اصلی متهم ساختن زوجین یکدیگر را به وجود ارتباطات خارج از منزل می باشد.  اگرچه تحقیقات صورت گرفته و منتشر شده توسط مرکز در سال 1398 که برای اولین بار در کشور صورت گرفت موید این عدم تجاس می باشد، لیکن لازم به ذکر است در بسیاری از موارد علیرغم این یافته، هیچگونه سابقۀ داشتن شرکای متعدد جنسی و یا رفتارهای پرخطر در خانواده ها نبوده و آمارهای بین المللی موجود و موید این فرضیه هستند که احتمالاً راه های دیگری غیر از ارتباط جنسی در  بین خانواده ها در این سرایت موثر می باشند. در نگاه کلی، از نظر تکامل ویروسی، این موارد قابل توجیه علمی می باشد.  در این بخش در نظر داریم تا با هماهنگی متخصصین رشتۀ زنان و زایمان، متخصصین ویروس شناسی و مشاورین خانواده (که در خصوص بهداشت عمومی جنسی و آمیزشی دوره دیده اند) تیمی تشکیل یافته و ضمن ارائه سرویس به گروه های آسیب پذیر بیماری های ویروسی (که در بالا به آنها اشاره گردید) به خانواده های نیازمند نیز خدمات مشاوره ای ارائه گردد. برای نیل به این هدف و با هماهنگی با برخی بیمارستان های آموزشی دانشگاه در حال تدارک این تیم می باشیم.

امید است در 5 سال آینده با دست یابی به اهداف پیش رو، بتوانیم این نوع خدمت رسانی ویژه را در کشور تعمیم داده و کوریکولوم های آموزشی، آمارهای بدست آمده و تجربیات را به سایر مرکز آموزشی جهت راه اندازی این نوع سرویس در کشور مهیا سازیم.

3.بخش ویروسی HTLV

این ویروس در 4 نقطۀ دنیا از جمله ایران اندمیک می باشد. نقطه اصلی این اندیمسیته در شمال شرق ایران به مرکزیت مشهد بوده و در حال حاضر تیمی مجهز در این نقطۀ کشور وظیفۀ پژوهش در این حوزه را به عهده دارد. لیکن با عنایت به رفتارهای پرخطر جنسی و نیز گسترش ارتباط بین جمعیت های مختلف در کشور، به نظر می رسد عفونت و بیماری با این ویروس، آیندۀ کشور را تهدید نماید.  بیماری سرطان T بالغین و HAM/TSP مصیبت های جانکاهی را برای خانواده های مبتلا و اقتصاد سلامت کشور درپی دارد. تصمیم داریم با راه اندازی این بخش، بتوان با این پدیده بصورت حرفه ای تر درکشور خدمت رسانی پژوهشی نمود.

برای این مهم تیمی متشکل از ویروس شناسان، انکولوژیست ها، متخصص عفونی در همکاری صمیمانه و تنگاتنگ با سازمان انتقال خون در حال تشکیل است و سعی بر این است که با راه اندازی سیستم Registry در برخی نقاط کشور (در حد 7 تا 8 استان) بیماران شناسائی، سوابقشان ثبت و نمونه گیری به عمل آوده و سپس نمونه ها به مرکز تحقیقات منتقل شده و بیماران نیز برای ارائه سرویس های دوره ای تشخیصی و بالینی به مراکز مورد نظر ارجاع یابند. در این خصوص پژوهش های هدف مندی نیز در دست تدوین می باشند که امید است تا پایان 5 سال آینده همۀ آنها به نتایج مورد نظر برسند.

 

 

4.بخش میکروبیوم

از  سال 2008 که نتایج اولیۀ « پروژه میکروبیوم انسانی» انتشار یافت، جهان علم با انفجاری از داده های بدست آمده از پروفایل میکروبیوتامی رودۀ انسان و ارتباط آن با سلامت و بیماری مواجه گردید. لیکن در این خصوص سهم کشورمان بسیار ناچیز و غیرقابل اعتنا می باشد. در نظر است با راه اندازی این بخش بتوان پروفایل میکروبیوم (و بالاخص وایردم) را در جمعیت ایرانی تعیین نموده و در قدم بعدی و در ارتباطی وسیع و تنگاتنگ بین المللی بتوان ارتباط این داده ها با بالین بیمار و درمان های داروئی آینده تعیین نمود. ضمناً با آگاهی از این پروفایل می توان در سنتز پره بیوتیک، پروبیوتیک و نیز پیوند ؟؟صد نوع نیز دست آوردهای شگرفی بدست آورد. در این بخش تیمی متشکل از ویروس شناسان، باکتریولوژیست ها متخصص مختلف علوم بالینی از جمله: متخصص گوارش، ریه، عفونی، زنان، اطفال، پوست، سرطان و غیره تشکیل یافته و در صدد جذب منابع مالی برای انجام این پروژۀ سنگین می باشیم.

 

 

 

  • گروه خبری : برنامه راهبردی
  • کد خبر : 172545
کلمات کلیدی
مدیر سیستم
تهیه کننده:

مدیر سیستم

فایل ها

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *