هوش مصنوعی
معرفی دپارتمان
هوش مصنوعی به سیستم هایی گفته می شود که می توانند واکنش هایی مشابه رفتارهای هوشمند انسانی از جمله درک شرایط پیچیده، شبیه سازی فرایندهای تفکری و شیوه های استدلالی انسانی و پاسخ موفق به آنها، یادگیری و توانایی کسب دانش و استدلال برای حل مسایل را داشته باشند. هوش مصنوعی در علم پزشکی: امروزه به دلیل گسترش دانش و پیچیده تر شدن فرایند تصمیم گیری، استفاده از سیستم های اطلاعاتی به خصوص سیستم های هوش مصنوعی در تصمیم گیری، اهمیت بیشتری یافته است. هوش مصنوعی گسترش دانش در حوزه پزشکی و پیچیدگی تصمیمات مرتبط با تشخیص و مدیریت کلینیک به عبارتی حیات انسان توجه متخصصین را به استفاده از سیستم های پشتیبان تصمیم گیری در امور پزشکی جلب نموده است. به همین دلیل، استفاده از انواع مختلف سیستم های هوشمند در پزشکی رو به افزایش است، به گونه ای که امروزه تأثیر انواع سیستم های هوشمند در پزشکی مورد مطالعه قرار گرفته است. این دپارتمان به همین منظور و برای رسیدن به اهداف زیر تشکیل شده و فعالیت خواهد کرد.
دپارتمان هوش مصنوعی در مرکز تحقیقات ویروس شناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1399 تاسیس گردید و با توجه به برنامه توسعه، دارای پنج کارگروه خواهد بود.
هدف اصلی این دپارتمان استفاده از علم ارتباطات و اطلاعات، هوش مصنوعی و ابزارهای آن در شبیهسازی و پیش بینی رفتارهای خاص وهوشمندانهی ویروس ها و درگیری های بالینی ناشی از آنها می باشد. گزارش و محصولات این مطالعات می تواند به تولید مقالات علمی و محصولات تجاری نیز بینجامد. ترکیب فعلی اعضای این گروه در مطالعات علمی به شرح ذیل و به ترتیب وارد خواهند گردید:
1-4. هوش مصنوعی و شناسایی و تشخیص عفونت های ویروسی نوپدید و مدیریت ( و خود مدیریتی) بیماریها
با استفاده از متدهای هوش مصنوعی، یادگیری عمیق و Machine learning ، می توان نسل بعدی جهش های ویروسی را پیش بینی کرد. همچنین با استفاده از دیتابیس های روش های روتین تشخیصی می توان روش های نوین تشخیصی را از طریق تحلیل داده ها با ابزارهای مبتنی بر داده کاوی توسعه داد. همچنین با استفاده از چنین مدلهایی می توان اقدام به ایجاد سامانه ها یا نرم افزارهای تصمیم-یار برای متخصصین بالینی یا بیماران (در مدیریت و تشخیص بیماری) نمود.
2-4. هوش مصنوعی و Outbreak و مدل های پیش بینی انتشار ویروس ها
هدف، پیش بینی و طراحی های مدل های انتشار ویروس های نوپدید از طریق پیش بینی مدلی رفتار با کمک مداخلات مبتنی بر آی تی می باشد.
3-4. هوش مصنوعی و مشاوره های دیجیتالی بیماری های ویروسی
همواره مشاوره و افزایش آگاهی نسبت به بیماری های ویروسی، چالش های خاص خود را داشته است، با استفاده از ابزارات گوناگون هوش مصنوعی مانند Deep learning، Machine learning می توان بر این مشکل غلبه کرد. همچنین در قالب یک همپوشانی با گام اول(1-2) سامانه هایی با همین هدف می توان تولید نمود.
4-4. هوش مصنوعی و طراحی داروهای ضدویروسی
با استفاده از هوش مصنوعی بخصوص شبیه سازی رفتار ویروس و اثر دارو، می توان مجموعه داده های موجود برای طراحی دارویی کارآمد علیه یک ویروس را فراهم کرد.
5-4. هوش مصنوعی و طراحی واکسن های ضدویروسی
با استفاده از مدلهای کامپیوتری می توان میانکنش پروتئین های ویروسی و سلولی را پیش بینی کرد که مراحل ورود تا آلودگی سلولهای انسانی بوسیله ی ویروس، شناسایی شوند. نتایج این مدلسازی به محققان کمک خواهد کرد تا در مرحله بعدی مطالعات خود قادر به ساختن واکسن برای جلوگیری از ابتلا به بیماری شوند.
2-4. آموزش
-تهیه اپلیکیشن، کلیپ، انیمیشن، و ویدئو های آموزشی در ارتباط با بیماری های ویروسی
-برگزاری وبینار های آموزشی برای محققین با هدف آشنا شدن افراد و بخصوص گردهمایی متخصصین حوزه ویروس شناسی بخصوص در زمینه هوش مصنوعی و کاربرد آن در علوم پزشکی
-برگزاری سمینارها و همایشهای علمی بین المللی از نوع آنلاین و حضوری با محوریت کاربردهای آی تی و هوش مصنوعی در ویروس شناسی
3-4. پژوهش
-انجام تحقیقات در زمینه مداخلات مبتنی بر آی تی وهوش مصنوعی در بیماری های ویروسی
-ایجاد سامانه های ثبت یا رجیستری های بیماران مبتلا به درگیری های ویروسی
-انجام تحقیقات در زمینه بیماری های ویروسی به منظور کنترل و ارتقای سطح بهداشت جامعه با تکیه بر مداخلات حوزه آی تی
-انجام تحقیقات کاربردی و فناورانه در جهت تولید اپلیکیشن های آموزشی بیماری های ویروسی
4-4. توسعه
-تعامل پایدار با سایر دپارتمان های مرکز تحقیقات ویروس شناسی بالینی در اولویت اول و نیز با متخصصین حوزه ویروس شناسی و هوش مصنوعی دانشگاه ع پ تهراندر اولویت دوم و سپس متخصصین در سطح کشور و بین الملل
-ترغیب و دعوت به همکاری از دانشجویان نخبه و علاقه مند به این حوزه کاربردی و تشکیل شبکه های مطالعات دانشجویی و آموزشی از این طریق
-ایجاد شبکه با اساتید علاقه مند مرتبط داخلی و بین المللی، ایجاد هم افزایی و طراحی مطالعات چند مرکزی و بین المللی
اعضای دپارتمان از چپ به راست
رئیس دپارتمان: آقای دکترعلیرضا آتشی
کارشناس دپارتمان: آقای عرفان تفضلی